Wilt U een vaatwasser aanschaffen? Tips en Tricks - Reparatie Wasmachine Droger Vaatwasser Nederland
Vaatwasser
Wilt u een afspraak met een monteur?
Vind hier de witgoedmonteur bij u in de buurt!
Meer dan de helft van de huishoudens heeft een vaatwasser. Slimmer gebruik van de vaatwasser bespaart gemiddeld 40 procent energie.
Het eco-programma wast doorgaans goed schoon en is veel zuiniger en goedkoper dan standaardprogramma's.
De milieubelasting van de vaatwasser ontstaat vooral door het stroomgebruik. In een huishouden met vaatwasser gaat ongeveer 7 procent van de elektriciteitskosten op aan de afwasmachine. De productie van een vaatwasser kost ongeveer evenveel energie als de vaatwasser de eerste twee jaar gebruikt aan stroom. De meeste grondstoffen waarvan de vaatwasser is gemaakt, zijn herbruikbaar; daarom is apart inleveren belangrijk.
Tips vaatwasser
- 1 Kies een standaard formaat vaatwasser. Koop liever meer servies dan een compacte vaatwasser te kiezen.
- 2 Let op het energielabel; kies een vaatwasser met label A+++. Label A is inmiddels het onzuinigste dat je in de winkel kunt tegenkomen.
- 3 Was met het eco-programma en zet de afwasmachine pas aan als die helemaal vol is.
- 4 Met de hand voorspoelen is eigenlijk nooit nodig om de vaat schoon te krijgen, zeker niet met warm water. Veeg wél eerst eventuele etensresten weg.
- 5 Zet de vaatwasser uit (en niet op stand-by) als de vaat klaar is, zo spaar je energie.
- 6 Als je de afwas gewoon met de hand doet, ben je goedkoper uit en verbruik je drie kwart minder energie dan met een vaatwasser.
Milieuvriendelijke vaatwasser kiezen
Kies een standaardformaat
Koop bij voorkeur een standaardformaat vaatwasser; die gaat het efficiëntst om met water en energie. Raakt jouw schone servies op voordat een standaardformaat vaatwasser vol is? Dan is het zelfs milieuvriendelijker om meer servies te kopen (zodat je kunt wachten tot de machine vol is), dan te kiezen voor een compacte vaatwasser die in het gootsteenkastje of op het aanrecht past. Zulke kleine vaatwassers gebruiken relatief veel stroom en scoren bij consumententests ook vaak slecht op resultaat en gebruiksgemak.
Energielabel toont zuinige vaatwasser
In de winkel staat op elke vaatwasser een energielabel, dat aangeeft hoe zuinig het afwasapparaat omgaat met elektriciteit en water; energielabel A+++ is het zuinigst. Label A+ is inmiddels de ondergrens waarmee nieuwe vaatwassers op de markt mogen worden worden gebracht. In de winkel kun je nog label A tegenkomen.
Let op de afwasprestatie
Het afwasresultaat wordt getest met het eco-programma. Een goed afwasresultaat garandeert dat jouw afwas goed schoon wordt met het eco-programma. Fijn voor jou, en goed voor het milieu.
Nieuwe keuken? Even opletten
Vaak komt een nieuwe vaatwasser mee bij de aankoop van een nieuwe keuken. Het lijkt wellicht alsof je dan minder hebt te kiezen, dan wanneer je een vaatwasser los koopt. Maar dat is niet per se zo: vraag naar het energielabel en een zuinigere vaatwasser.
Vaatwasser energiezuinig gebruiken
Programma op lage temperatuur
Kies een lage afwastemperatuur. Dat doe je door het eco-programma te selecteren. Een vaatwasser met een goede score voor afwasresultaat, wast uitstekend schoon met dit zuinigere programma. Het eco-programma bespaart gemiddeld 26 procent elektriciteit en 19 procent water ten opzichte van het standaardprogramma.
Pas aan als vaatwasser vol is
Zet de vaatwasser pas aan als deze helemaal vol zit; dat scheelt een flink aantal afwasbeurten per jaar. Nogmaals: als je te weinig servies hebt om de vaatwasser te vullen, is het milieuvriendelijker om extra servies te kopen dan om de vaatwasser steeds deels leeg te gebruiken. Uit onderzoek blijkt dat een vaatwasser gemiddeld maar tachtig procent vol zit. Consequent vol laten draaien bespaart een vijfde van het watergebruik en een zesde van het stroomgebruik. Behalve braadpannen met anti-aanbaklaag en aluminium pannen, kun je alle pannen rustig in de vaatwasser reinigen.
Zet de vaatwasser na afloop uit. Als de afwasmachine aan blijft, gebruikt het altijd (een beetje) stroom - dit sluipverbruik is onnodig.
Voorspoelen niet nodig
De vaat met de hand voorspoelen voordat deze de machine in gaat, is meestal niet nodig. Het is wel raadzaam om eventuele etensresten weg te vegen, voordat je de vaat in de machine zet. Niet voorspoelen, bespaart bijna een kwart van het water voor de vaatwas en vijf procent aan energie.
Onderhoud voor lange levensduur
Reinig regelmatig de filters; er blijven makkelijk etensresten in hangen. Gebruik daarnaast af en toe een machinereiniger om jouw afwasmachine in goede staat te houden. Met dit middel dat bij iedere supermarkt verkrijgbaar is zorg je ervoor dat de vaatwasser de hele levensduur optimaal blijft werken.
Hot-fill vaatwasser
Het is mogelijk om een vaatwasser met een voorschakelapparaat aan te sluiten op zowel de koudwaterleiding als de warmwaterleiding. Zo'n hot-fill aansluiting vermindert meestal de milieubelasting. Vaak zijn de installatiekosten tijdens de levensduur van de vaatwasser terug te verdienen (via de lagere energierekening).
De vaatwasser simpelweg aansluiten op de warmwaterkraan is geen goed idee. Dat kost gemiddeld meer energie.
Vaatwasser en het milieu
Afwassen met de hand is milieuvriendelijker dan met een vaatwasser, mits je dat niet onder een lopende warme kraan doet. De handafwas kost vier keer zo weinig energie als een gemiddelde vaatwasser nodig heeft. Lees hierover meer op Vaatwasser of handafwas?.
Een vaatwasser heeft op verschillende manieren invloed op het milieu. Voor het maken van vaatwassers zijn grondstoffen en energie nodig. Eenmaal in huis gebruikt een vaatwasser tijdens iedere wasbeurt elektriciteit en water. Deze gebruikersfase is de grootste post op het totaal van milieubelasting. Hoe hoger uw elektriciteitsrekening, hoe meer u bijdraagt aan de uitputting van Fossiele brandstoffen en Klimaatverandering door de uitstoot van broeikasgassen.
Als afval levert het afwasapparaat weinig milieubelasting op, mits u deze apart inlevert. Veel onderdelen en materialen zijn namelijk goed herbruikbaar.
Oude afwasmachine afdanken
Een oude vaatwasser op de tweedehandsmarkt (ver)kopen is uit oogpunt van milieu niet verstandig, omdat oude vaatwassers vaak veel meer stroom verbruiken dan nieuwe.
Inleveren: winkel of afvalinzamelpunt
Wilt je jouw oude vaatwasser kwijt, lever deze dan in bij de winkel waar je de nieuwe koopt, of breng het apparaat naar het afvalinzamelpunt van de gemeente. In beide gevallen worden de materialen hergebruikt of milieuvriendelijk verwerkt. Bij het inleveren hoef je niet extra te betalen.
Meer informatie
- Er zijn diverse websites die vaatwassers en andere apparaten vergelijken (op prijs en beoordeling bijvoorbeeld); je vindt de vergelijkingssites via een internetzoekmachine.
- Ook de Consumentenbond vergelijkt vaatwassers.