Er zijn veel manieren om op je energieverbruik van een Vriezer te besparen.

Wilt u een afspraak met een monteur?

Vind hier de witgoedmonteur bij u in de buurt!Besparen op het energieverbruik van een Vriezer

 • 1. Ontdooi een vriezer zodra er een ijslaagje is ontstaan.
  In vriezers ontstaat vaak een laagje ijs. Hierdoor loopt het energieverbruik van de vriezer flink op. Een ijslaagje van een paar millimeter zorgt al voor veel extra energieverbruik. Door de vriezer regelmatig te ontdooien zal het energieverbruik van de vriezer dalen.
   
 • 2. Controleer of de vriezer goed sluit. Vervang eventueel de rubbers die voor een goede afsluiting moeten te zorgen.
  Versleten rubbers aan de binnenkant van de vriezer kunnen ervoor zorgen dat er kiertjes ontstaan.  Via deze kiertjes warmt de vriezer op en zal hij meer energie moeten verbruiken om op temperatuur te blijven.
   
 • 3. Let bij de aanschaf van een (nieuwe) vriezer goed op het energieverbruik.
  Een vriezer staat bijna altijd aan en is een van de grootverbruikers van energie binnen een huishouden. Door bij de aanschaf van een nieuwe vriezer goed op het energieverbruik te letten kun je een hoop energie besparen.
   
 • 4. Zet de vriezer precies waterpas.
  Als de vriezer niet waterpas staat kan de deur gaan kieren, waardoor er warme lucht kan binnendringen en de koeling meer energie moet verbruiken om de vriezer op de gewenste temperatuur te houden.
   
 • 5. Laat een vriezer nooit (even) openstaan. 
  Door het grote temperatuurverschil met de lucht waaraan de vriezer wordt bloodgesteld als de deur openstaat, warmt de koelkast erg snel op. De vriezer moet hierna weer extra hard werken om de temperatuur op peil te krijgen. Houd de momenten dat de vriezer open staat dus zo kort mogelijk.
   
 • 6. Zet de vriezer niet kouder dan nodig. 
  Vaak hoeft een vriezer niet kouder te staan dan -18⁰C om de producten voldoende te koelen. Hoe kouder je de koelkast zet, hoe meer energie hij verbruikt. 
   
 • 7. Laat (warm) eten dat je wilt invriezen eerst afkoelen.
  Als je iets warms in de vriezer zet, warmt dit de vriezer op. De vriezer moet extra hard werken om op de juiste temperatuur te blijven en gebruikt hierdoor een stuk meer energie.
   
 • 8. Maak de condensor aan de achterkant van de vriezer af te toe schoon.
  De condensor van een vriezer bevindt zich aan de achterzijde (buitenkant). Deze wordt snel stoffig, waardoor de vriezer minder efficiënt zal koelen. Maak de achterkant van de vriezer regelmatig schoon en de vriezer zal minder energie verbruiken.
   
 • 9. Koop een vriezer die qua grootte bij je past.
  Grote vriezers gebruiken vaak stukken meer energie dan kleinere vriezers. Het is zonde om een grote vriezer te gebruiken als dit niet nodig is.
   
 • 10. Zet een vriezer minimaal 10 centimeter van de wand af.
  De achterkant van een vriezer geeft warme af. Hierdoor warmt de achterkant van de vriezer op. Als de vriezer te dicht tegen een muur staat kan de warmte niet goed ontsnappen en gaat de vriezer minder efficiënt koelen.