Er zijn veel manieren om op je energieverbruik van de Verwarming te besparen.

Wilt u een afspraak met een monteur?

Vind hier de witgoedmonteur bij u in de buurt!Besparen op het energieverbruik van de verwarming

 • 1. Zet de verwarming uit in de ruimtes die je niet gebruikt.
  Pas wel op voor bevriezing als het erg koud is. Laat de radiatoren heel licht aanstaan als het vriest buiten, om bevriezing te voorkomen.
   
 • 2. Houd kamerdeuren niet (te lang) open. 
  Als je de ruimtes in je huis efficiënt verwarmt, houdt er dan wel rekening mee dat er veel warmte verloren gaat als de deur van een verwarmde ruimte openstaat. Sluit de deuren dus zo snel mogelijk.
   
 • 3. Wen aan een iets lagere temperatuur in huis en zet de verwarming lager.
  Mensen worden ook wel “gewoontedieren” genoemd.  Als je de verwarming vanaf nu altijd een graadje lager zet, zal dit in het begin even wennen zijn, maar al snel zal je lichaam zich hierop aanpassen en ben je gewend aan de nieuwe temperatuur in huis. De verwarming altijd één graad lager scheelt al snel zo’n 6 tot 8% op je jaarlijkse verwarmingskosten! 
   
 • 4. Draag sloffen in huis.
  Warme lucht stijgt en koude lucht daalt. Hierdoor is een vloer vaak koud. Door lekkere warme sloffen in huis te dragen heb je hier minder last van en hoef je de verwarming minder hoog te zetten.
   
 • 5. Leg dekens op de bank.
  Door lekker met een deken op de bank te liggen of zitten krijg je het veel minder snel koud en kun je de verwarming veel minder hoog zetten.
   
 • 6.  Zet de verwarming ‘s nachts uit, of heel laag. 
  Als je onder een warme deken ligt, is het niet nodig om de verwarming in huis aan te hebben. Zet de verwarming ‘s nachts uit of op een lage stand. Als het buiten vriest, moet je de verwarming wel op een lage stand aanhouden om bevriezing te voorkomen.
   
 • 7.  Zet de verwarming zo vroeg mogelijk op de nachtstand.
  Nadat je de verwarming op de nachtstand hebt gezet, blijft het nog wel even warm in huis. Zet de verwarming dus al een tijdje voor je gaat slapen op de nachtstand om energie te besparen. 
   
 • 8.  Zet de verwarming laag als je niet thuis bent.
  Ben je niet thuis? Laat dan de verwarming niet aanstaan. Zonde van de energie!
   
 • 9.  Kies voor een HR-ketel.
  Als je een (nieuwe) CV-ketel aanschaft, kies van voor een HR-ketel (hoogrendementsketel). Zo’n HR-ketel condenseert het vocht uit de verbrandingsgassen en gebruikt de warmte die daarbij vrijkomt om het CV-water te verwarmen.
   
 • 10. Gebruik een modulerende thermostaat.
  Een modulerende thermostaat zorgt ervoor dat de thermostaat niet op volle toeren draait als er een flink temperatuurverschil moet worden overbrugd. Als de thermostaat op volle toeren draait is deze qua energieverbruik stukken minder efficiënt. Met een modulerende thermostaat kun je flink wat energie besparen. 
   
 • 11. Zet de CV-pomp zo laag mogelijk.
  Als niet alle radiatoren in huis aanstaan is het vaak helemaal niet nodig om de CV-pomp op hoge snelheid te laten werken. Ontdek wat de laagste stand is waarbij de verwarming nog voldoende goed werkt om energie te besparen.
   
 • 12. Koop een ketel op maat.
  Ketels komen in vele soorten en maten. Er zit een flink verschil in het vermogen van diverse modellen. Kies een ketel die niet meer vermogen heeft dan nodig is om het huis te verwarmen. Een ketel met meer vermogen dan nodig is verbruikt onnodig meer energie. 
   
 • 13. Doof de waakvlam van je CV-ketel (indien aanwezig)
  Oudere CV-ketels hebben vaak nog een waakvlam. Deze kun je zomers en in perioden dat je langer van huis bent uitdoen.
   
 • 14. Heb je nog een gaskachel? Onderhoud en vertileer deze dan goed.
  Een gaskachel die niet goed wordt onderhouden en geventileerd werkt stukken minder efficiënt. Je kunt een hoop energie besparen door de gaskachel regelmatig te onderhouden en te ventileren.
   
 • 15. Gebruik een open haard op de juistewijze.
  Een open haard is natuurlijk erg gezellig, maar er gaat door een open haard gaat ook veel warmte verlopen. Als je de open haard niet gebruikt, dien je de luchtafvoer goed afsluiten om warmte binnenshuis te houden. 
   
 • 16. Maak zo min mogelijk gebruik van elektrische kachels.
  Elektrische kachels verwarmen een stuk minder efficiënt qua energieverbruik dan een reguliere verwarming. Gebruik een elektrische kachel zo min mogelijk.