Er zijn veel manieren om op je energieverbruik bij het Koken te besparen

Wilt u een afspraak met een monteur?

Vind hier de witgoedmonteur bij u in de buurt!Besparen op je energieverbruik bij het koken

 • 1. Gebruik bij het koken niet meer water dan nodig is.
  Hoe meer water je aan de kook brengt, hoe meer energie het kost. Gebruik voor het koken van eten dus niet meer water dan nodig is.
   
 • 2. Houd bij het koken de deksel (zoveel mogelijk) op de pan.
  Als je bij het koken de deksel op de pan houdt, blijft er meer warmte bewaard. Als het gerecht het toelaat, houdt dan de deksel op de pan. Alle bereidingen in kokend water kunnen met de deksel op de pan worden bereidt.
   
 • 3. Gebruik bij elektrisch koken een pan die goed vlak is. Dit zorgt voor een optimale warmteoverdracht.
  De warmte van een elektrische kookplaat wordt het beste overgedragen op de plaatsen waar de pan tegen de kookplaat zit. Als de onderkant van de pan goed vlak is, sluit de pan beter aan op de kookplaat. 
   
 • 4. Als je elektrisch kookt, gebruik dan altijd een waterkoker om water aan de kook te brengen.
  Het kost minder energie om het water met een waterkoker aan de kook te brengen dan op een elektrische kookplaat. Breng bij het koken van eten het water aan de kook in een waterkoker en giet het vervolgens in de pan. Bij koken op gas is het niet goedkoper om het water met een waterkoker aan de kook te brengen.
   
 • 5. Zet een elektrische kookplaat alvast uit als het eten nog niet helemaal klaar is.
  Een elektrische kookplaat blijft nog vrij lang erg heet. Je kunt de kookplaat hierdoor al uitzetten terwijl het eten nog niet even door moet koken of bakken.
   
 • 6. Gebruik de juiste maat pan.
  Als je een eitje bakt in een hele grote koekenpan, gaat er veel energie verloren doordat een groot oppervlakte van de pan niet wordt gebruikt. Zonde van de energie dus. 
   
 • 7. Zet de afzuigkap tijdig uit.
  Een afzuigkap voert niet alleen geurtjes weg, maar ook warmte. Laat de afzuigkap niet onnodig aanstaan, want naast het energieverbruik van de afzuigkap zelf verliest je huis ook warmte.
   
 • 8. Schakel het klokje van de magnetron en/of oven uit.
  Heeft de magnetron en/of oven een klok die altijd aanstaat? Zo’n klokje verbruikt continu energie. Overweeg om de instellingen te wijzigen zodat de klok niet meer automatisch aanstaat.
   
 • 9. Zet de oven na gebruik open om de verwarming wat te ontzien.
  Gebruik je de oven op een dag dat je ook het huis wilt verwarmen. Zet de oven dan na afloop open, zodat de de warmte uit de oven het huis in stroomt. Zo hoeft de verwarming iets minder energie te verbruiken.