Er zijn veel manieren om op je energieverbruik van een Wasmachine te besparen.

Wilt u een afspraak met een monteur?

Vind hier de witgoedmonteur bij u in de buurt! 

​Besparen op het energieverbruik van je wasmachine​

 • 1. Let bij het kopen van een (nieuwe) wasmachine goed op het energieverbruik 
  Er zit bij wasmachines een enorm verschil in de mate van energieverbruik. Je kunt dit verbruik goed vergelijken aan de hand van het voor wasmachines verplichte energielabel. Zo kan een wasmachine die qua aanschafprijs duurder is, uiteindelijk toch goedkoper zijn doordat je veel bespaart op energiekosten.
   
 • 2. Kies voor een hotfill-wasmachine
  Een hotfill-wasmachine staat aangesloten op de warmwaterkraan. Hierdoor hoeft de wasmachine het water niet zelf te verwarmen. Als een wasmachine het water zelf verwarmt kost dat meer energie. 
   
 • 3. Was op een lagere temperatuur.
  Vaak is het niet nodig om op een hoge temperatuur te wassen. Zet de was die je normaal gesproken op 40 ⁰C wast op 30 ⁰C en zet de was die je normaal gesproken op 60⁰C wast op 40⁰C. Je zult merken dat alles net zo schoon wordt en dat je energie bespaart.
   
 • 4. Gebruik de eco-stand als de was erg vies is.
  De meeste wasmachines zijn voorzien van een eco-stand of spaarstand. In deze stand duurt de wasbeurt een stuk langer, maar er wordt wel minder warm water (en dus ook energie) verbruikt.
   
 • 5. Als je gebruikmaakt van een piek- en daltarief. Gebruik de wasmachine dan zoveel mogelijk tijdens het daltarief. 
  Door te wassen tijdens het daltarief bespaar je natuurlijk geen energie. Door de lagere energietarieven tijdens de daluren zorg je wel voor een lagere energierekening.
   
 • 6. Blijven er nog lampjes branden? Zet de wasmachine na het wassen helemaal uit.
  Zet de wasmachine na het wassen altijd helemaal uit. Let erop dat er geen lampjes op de wasmachine blijven branden. Sluipverbruik is zonde van de energie.
   
 • 7. Probeer altijd te wassen met een volle wastrommel. 
  Door altijd met een volle wastrommel te wassen, hoef je minder vaak een was te draaien. Minder vaak wassen is minder energieverbruik en een goede manier om energie te besparen.
   
 • 8. Combineer verschillende wassen door ‘kleurdoekjes’ te gebruiken.
  Er zijn tegenwoordig speciale doekjes op de markt die je in de was erbij stopt en het verkleuren van kleding tegengaan. Hierdoor kan je meer soorten was samen wassen en is het makkelijker om te wassen met een volle trommel.